Fiffig, lättskött köksträdgård

Nu återvänder vi till Elisabet och Hans i Västergötland. Tidigare artiklar från deras trädgård kan du se här och här och här. Nu får vi titta närmre på deras fiffiga, lättskötta och produktiva köksträdgård! Text: Åsa, Foto: Monika

Squashen blänker mörkgrönt, läderaktigt i kvällssolen. Just nu är den alldeles lagom för skörd, tillräckligt stor för att laga till men fortfarande mjäll och mild. Elisabet och Hans skördar den helst i det här stadiet.

© M Norrby-6066

– Den får inte bli längre än 15 cm, säger Elisabet, då är den inte lika god längre. Jag tar alltid bara de här små, mjälla. Är de mindre, skivar jag ner dem färska i salladen.

Squash är något av en nyckelgröda i deras odling. Åtminstone ett viktigt mellansteg i processen från avfall till färska, nyskördade grönsaker, eftersom de trivs i värmen som bildas i komposteringsprocessen.

– Vi följer Lena Israelssons råd om odlingslimpa, förklarar Elisabet. Fast i pallkragar.

Det bygger på att man komposterar avfall direkt på plats där man ska odla, och dessutom börjar odla redan innan processen är klar. Squash trivs bra i mikroklimatet som bildas när avfallet börjar brytas ner. Elisabet planterar ut förodlade plantor redan första sommaren om de gjort i ordning pallkragen under våren.

– Vi odlar squash i minst två år i kragarna, ibland tre, innan det är dags för nästa gröda – vanligtvis sallat- följt av exempelvis lök, persilja eller vitlök. När näringen börjar minska i jorden, avslutas växtföljden med rotfrukter.

Hela köksträdgården är cirka 200 kvadratmeter stor, placerad invid ett par uthus och består av fyra rutor, vardera 4.5 x 4.5 meter stora. I en av rutorna står nu 12 dubbla pallkragar. Ris och grovt avfall läggs direkt på marken i kragarna, utan täckning. Ovanpå läggs grästorvor, ogräsrens och annat finare avfall, kompostjord och överst ett tjockt lager gräsklipp. På gångarna, runt kragarna, täcker Elisabet med tidningspapper och ett rejält lager täckbark, så det ska bli lätt att hålla efter. När pallkragarna, och jorden däri gjort sitt, tas kragarna bort och jorden jämnas ut över hela rutan, samt får ett tillskott av stallgödsel och kompostord. Perfekt för potatis, ärtor, bönor och en hel del sommarblommor och dahlior.

© M Norrby-7820

– Jag älskar att plocka in blommor och göra buketter, säger Elisabeth. Och jag har så mycket odlingsyta nu så det räcker till att odla sommarblommor också.

Grönsaksodlingen börjar redan i februari, inne på fönsterbrädan. Det mesta sås inomhus och pysslas om ordentligt innan det får flytta ut i pallkragar och bäddar.

– Jag tycker det fungerar mycket bättre med förodling, säger Elisabeth. Man har bättre uppsikt över plantorna. Annars äter lätt sniglarna upp dem så fort de kommit upp. Det som inte går så bra att förodla är morötter, rödbetor och dill. Jag sår i flera omgångar hela säsongen, fram till juli. Då har vi grönsaker hela sommaren och hösten.

© M Norrby-8078

 

Elisabeths squashfavoriter: Diamant, Romanesco

 Lagar av squash:

Sallader.

Grillar med olivolja och vitlök, antingen på grillen eller i ugnen.

Gör squashplättar/biffar av olika slag.

River grovt, steker i olja med lök och vitlök och har till pasta.

4 kommentarer

  1. Tack för ett härligt, inspirerande inlägg! Började med pallkragar i höstas, flera ligger och väntar på att göras iordning.
    Eva

  2. Tack för tipsen! Började lägga Bokashi direkt i pallkragarna nu i höst. Ska försöka följa resten av deras metoder i fortsättningen. Förodlingen har jag också testat och det är en stor fördel häruppe.

Lämna en kommentar